Je huis verbouwen? Wat moet de verzekeraar weten?
Het verbouwen van je huis heeft ook invloed op de woonverzekeringen. Waarom is het belangrijk om veranderingen door te spreken met je adviseur?
Heb je verbouwplannen of ben je aan het verbouwen? Vergeet niet om de verzekeraar te informeren. Wat moet de verzekeraar weten bij een verbouwing?
Zodra je besloten hebt om jouw huis te verbouwen is het aanpassen van je woonverzekeringen niet het eerste waar je aan denkt. Er zijn wel andere zaken waar jij je mee bezig wilt houden. Toch moet je niet vergeten om via jouw tussenpersoon de verzekeraar op de hoogte te stellen als er een grote verbouwing in de planning staat. Zodra het klaar is, moet je mogelijk nog een keer in gesprek met je verzekeringsadviseur.
Er kan wel dekking zijn met de allrisk inboedel- of opstalverzekering.
Is schade door het klussen verzekerd?
Tijdens de kluswerkzaamheden kan er ook iets mis gaan waardoor jouw huis of inboedel beschadigd raakt. Vooral als het een kostbare schade is, wil je de schade graag claimen op de inboedel- of de opstalverzekering. Vaak bieden de woonverzekeringen geen dekking. In de polisvoorwaarden is een opsomming opgenomen van hetgeen verzekerd is. Het gaat bijvoorbeeld om schade door brand, storm, inbraak en blikseminslag. Er kan wel dekking zijn met de allrisk inboedel- of opstalverzekering. Deze verzekeringen bieden namelijk ook dekking bij schade die je zelf veroorzaakt. Maar bij het klussen kan het anders zijn.
Schade door verbouwingen kan expliciet uitgesloten zijn
Als het om een grondige verbouwing gaat, kan de verzekeraar hier beter van weten. Bij het bepalen van de premie heeft de verzekeraar namelijk geen rekening gehouden met schades die normaal gesproken ontstaan op een bouwplaats. De kans op beschadiging van je huis en de inboedel is veel groter bij een verbouwing. Voor de zekerheid kun je de verzekeraar informeren over de plannen.
Biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking bij schade?
Door een fout beschadig je bijvoorbeeld een dure kast in de woonkamer. Je veroorzaakt schade aan je eigen spullen en daarvoor biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Het moet dan juist gaan om het beschadigen van spullen van anderen.
De woonverzekeringen aanpassen na een grondige verbouwing
Het plaatsen van een aanbouw of het bouwen van een garage bij je huis moet de verzekeraar van op de hoogte worden gesteld. De aanpassingen hebben namelijk invloed op de herbouwwaarde in de opstalverzekering. Ook het vervangen van een keuken of badkamer kan van invloed zijn. Bespreek de veranderingen dus door met jouw adviseur. Je wilt voorkomen dat pas bij schade blijkt dat de opstalverzekering niet goed afgestemd is op jouw huis.
Ook huurders kunnen veranderingen aan het huis meeverzekeren
Huurders hoeven het huis zelf niet te verzekeren, maar verbeteringen aan het huis zijn mee te verzekeren in de inboedelverzekering. Stel, je woont in een huurhuis en je zet er voor jouw comfort een nieuwe keuken in op eigen kosten. Deze investering kun je meeverzekeren onder de noemer huurdersbelang in de inboedelverzekering. Als de keuken vervolgens door brand beschadigd raakt, kan de verzekeraar vaak de herstelkosten vergoeden.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 22-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.